Para jumbles Question Banks

Para jumbles Question Banks


Free learn and Practice questions for Banking Exam. Multiple  Choice question on Para jumbles.

(1). To create a meaningful paragraph the following Sentences/phrases/groups (A), (B), (C), (D), (E) and (F) are re-arranged in the right order.

A. He had in his possession, he said, a marble statue dating from the sixth century BC.

B. But this perfectly preserved statue with a light-coloured glow that stood close to seven feet, was an extraordinary find.

C. Becchina’s asking price was just under $10 million.

D. In September of 1983, an art dealer by the name of Gianfranco Becchina approached the J. Paul Getty Museum in California.

E. It was what is known as kouros – a sculpture of a nude male youth standing with his left leg forward and his arms at his sides. .

F. There are only about two hundred kouroi in existence, and most have been recovered badly damaged or in fragments from grave sites or archaeological digs.

Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

  1. F
  2. C
  3. B
  4. A
  5. None of these

Solution:

The name ‘Gianfranco Becchina ’ is introduced in sentence D. Also the sentence gives the essence of the entire passage and thus D would be the first sentence of the passage. Sentence A, makes a reference to ‘Becchina’, therefore follows D as the second sentence. 

Sentence E refers to the statue talked about in the second sentence and introduces the term ‘kuoros’ and thus is the third sentence. 

F is next in the sequence as it gives additional information about the ‘kuoros’. Sentence B contradicts F and gives a reason for statement E. Thus, the order becomes BC.

2.  To create a meaningful paragraph the following Sentences/phrases/groups (A), (B), (C), (D), (E) and (F) are re-arranged in the right order

(A) His birthday, 2 October is commemorated as Gandhi Jayanti, a national holiday. 

(B) Gandhi inspired movements for civil rights and freedom across the world.

(C) Mohandas Karamchand Gandhi was the preeminent leader of Indian independence movement in British-ruled India.

(D) Employing nonviolent civil disobedience,

(E) Indians widely describe Gandhi as the father of the nation.

(F) And later in calling for the British to Quit India in 1942.

(G) Gandhi famously led Indians in challenging the British-imposed salt tax with the 400 km (250 mi) Dandi Salt March in 1930,

(H) Worldwide, it is also celebrated as the International Day of Nonviolence.

Which of the following will be the SIXTH question after the rearrangement?

  1. E
  2. G
  3. H
  4. B
  5. None of these

Solution:

The result of his achievements given the sentences before will follow which is in sentence E.

 

3. Rearrange the following eight sentences/ group of sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F), (G) and (H) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A. The political process has been fouled by the politics of caste and community.

B. Still, amid the problems faced by the two countries, the image of Gandhi and Mandela is that of benevolent leaders whose actions could not be comprehended by us ordinary mortals.

C. Today, the India that Gandhi helped shape appears to be in disarray.

D. After all, history cannot be anticipated by those who make it.

E. The South Africa of Mandela’s dreams is likewise, all but shattered.

F. Slums still exist in the cities and crime is rife.

G. Corruption is endemic and our institutional efficiencies are gloriously obvious.

H. Unemployment among blacks is high.

Which of the following should be the SEVENTH sentence after rearrangement?

  1. B
  2. F
  3. G
  4. H
  5. None of these

Solution:

The fifth sentence is H. So the next sentence must be F because it further expands on South Africa’s problems. Sentence F therefore cannot be the seventh sentence. G, H and E have already appeared before. The seventh sentence is therefore necessarily B. Both leaders are mentioned together and so are both countries. This is not the concluding sentence and therefore must be the seventh sentence.

After all the rearrangements, the passage will finally look like:

Today, the India that Gandhi helped shape appears to be in disarray. Corruption is endemic and our institutional efficiencies are gloriously obvious. The political process has been fouled by the politics of caste and community. The South Africa of Mandela’s dreams is likewise, all but shattered. Unemployment among blacks is high. Slums still exist in the cities and crime is rife. Still, amid the problems faced by the two countries, the image of Gandhi and Mandela is that of benevolent leaders whose actions could not be comprehended by us ordinary mortals. After all, history cannot be anticipated by those who make it.

 

4. Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them—

(A) In view of the continuing trend of reduction in the interest rates, it is expected that in the years to come, more and more people would be lured to deposit their money in the MFs.

(B) In any developing economy, MFs have a significant role to play.

(C) Net sales of the mutual stock reflect additional investment in the industry, resulting in higher industrial growth.

(D) Estimated to be the tune of Rs. 1,20,000 crore market at present, but for the UTI scam, the market would have certainly grown further, considering the reduced interest rates on the provident fund deposits and bank deposits.

(E) For trade and industry, it means more investable funds from general public and institutional investors.

(F) For a small investor, it is an option to channelize his savings in a profitable manner.

Which sentence will come at the fourth place in the paragraph?

  1. C
  2. D
  3. A
  4. F
  5. None of these

Solution:

The sentences (A), (D), (E) and (F) cannot be the first sentence as they use ‘it’ in place of ‘mutual funds’. Between (B) and (C), (B) is the opening sentence as it has a general tone.

Statement (F) is the second statement as it talks of the benefits of MF to the small investor (i.e. individuals).

Statement (E) is the third statement as it continues in the same manner as (F). It goes on to talk of the benefits of MF to trade and industry.

Statement (C) is the fourth statement as it continues to talk of the benefits of MFs to industry.

Statement (D) comes next. It talks about how big the MF market is right now and how big it could be. It also talks of reduced interest rates as one of the reasons for the boom in MF.

Statement (A) rounds up the passage. It talks of ‘continuing reduction in interest rates’ and, in general, is a great way to conclude the passage.

Hence ,the correct order is BFECDA

5. Rearrange the following six sentences/ group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A: The idea behind this type of waste management is to utilize those discarded materials to manufacture new plastic products without the need to actually generate additional plastic materials. 

B: For example, many supermarkets encourage customers to contribute unwanted plastic bags into a recycling container located near the front of the store. 

C: Plastic waste management is a collective term for various approaches and strategies used to recycle plastic materials that would otherwise be dumped into landfills, or water bodies. 

D: Doing so would help in the reduction of the contamination of the environment and would also lead to lower production of new plastic materials. 

E: The collected bags are then forwarded to recycling centres where the material is processed for use in the production of new products made from the recycled plastic. 

F: Many different types of industries participate in some type of plastic waste management process and some are specifically geared towards collecting plastic items for recycling. 

Que : What is the SECOND sentence after rearrangement? 

  1. A
  2. D
  3. E
  4. C
  5. None of these

Solution:

To derive the fifth sentence of the correct arrangement, it is imperative to find out the first four sentences of the correct arrangement. From the above solution, we have been able to find out that the subject of the passage i.e. plastic waste management given by sentence C. Therefore, sentence C forms the first sentence. Taking the subject, i.e. plastic waste management further, the next question in order is the definition of plastic waste management. It is the use of discarded plastic materials without additional increase in plastic products. This issue has been taken up by sentence A. So sentence A forms the second sentence after rearrangement.

At this point, we know that the first two sentences of the correct arrangement would be CA.

6. Rearrange the following six sentences/ group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A: The idea behind this type of waste management is to utilize those discarded materials to manufacture new plastic products without the need to actually generate additional plastic materials. 

B: For example, many supermarkets encourage customers to contribute unwanted plastic bags into a recycling container located near the front of the store. 

C: Plastic waste management is a collective term for various approaches and strategies used to recycle plastic materials that would otherwise be dumped into landfills, or water bodies. 

D: Doing so would help in the reduction of the contamination of the environment and would also lead to lower production of new plastic materials. 

E: The collected bags are then forwarded to recycling centres where the material is processed for use in the production of new products made from the recycled plastic. 

F: Many different types of industries participate in some type of plastic waste management process and some are specifically geared towards collecting plastic items for recycling. 

Que : What is the THIRD sentence after rearrangement?​

  1. D
  2. C
  3. B
  4. F
  5. None of these

Solution:

To derive the fifth sentence of the correct arrangement, it is imperative to find out the first four sentences of the correct arrangement. From the above solution, we have been able to find out that the subject of the passage i.e. plastic waste management given by sentence C. Therefore, sentence C forms the first sentence. Taking the subject, i.e. plastic waste management further, the next question in order is the definition of plastic waste management. It is the use of discarded plastic materials without additional increase in plastic products. This issue has been taken up by sentence A. So sentence A forms the second sentence after rearrangement.

Taking the passage’s subject further we come to know how plastic waste management would reduce contamination of the environment and how recycling used plastic materials would not create any more plastic products. This is given in sentence D. So sentence D forms the third sentence after rearrangement.

7. Rearrange the following six sentences/ group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A: The idea behind this type of waste management is to utilize those discarded materials to manufacture new plastic products without the need to actually generate additional plastic materials. 

B: For example, many supermarkets encourage customers to contribute unwanted plastic bags into a recycling container located near the front of the store. 

C: Plastic waste management is a collective term for various approaches and strategies used to recycle plastic materials that would otherwise be dumped into landfills, or water bodies. 

D: Doing so would help in the reduction of the contamination of the environment and would also lead to lower production of new plastic materials. 

E: The collected bags are then forwarded to recycling centres where the material is processed for use in the production of new products made from the recycled plastic. 

F: Many different types of industries participate in some type of plastic waste management process and some are specifically geared towards collecting plastic items for recycling. 

Que : What is the FOURTH sentence after rearrangement?​

  1. F
  2. B
  3. C
  4. E
  5. None of these

Solution:

To derive the fifth sentence of the correct arrangement, it is imperative to find out the first four sentences of the correct arrangement. From the above solution, we have been able to find out that the subject of the passage i.e. plastic waste management given by sentence C. Therefore, sentence C forms the first sentence. Taking the subject, i.e. plastic waste management further, the next question in order is the definition of plastic waste management. It is the use of discarded plastic materials without additional increase in plastic products. This issue has been taken up by sentence A. So sentence A forms the second sentence after rearrangement.

Taking the passage’s subject further we come to know how plastic waste management would reduce contamination of the environment and how recycling used plastic materials would not create any more plastic products. This is given in sentence D. So sentence D forms the third sentence after rearrangement.

Taking the idea of plastic waste management ahead, we find out that there are industries that take part in the management and recycling of plastic products. This has been given by sentence F which makes it the fourth sentence after rearrangement.

8. Rearrange the following six sentences/ group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A: The idea behind this type of waste management is to utilize those discarded materials to manufacture new plastic products without the need to actually generate additional plastic materials. 

B: For example, many supermarkets encourage customers to contribute unwanted plastic bags into a recycling container located near the front of the store. 

C: Plastic waste management is a collective term for various approaches and strategies used to recycle plastic materials that would otherwise be dumped into landfills, or water bodies. 

D: Doing so would help in the reduction of the contamination of the environment and would also lead to lower production of new plastic materials. 

E: The collected bags are then forwarded to recycling centres where the material is processed for use in the production of new products made from the recycled plastic. 

F: Many different types of industries participate in some type of plastic waste management process and some are specifically geared towards collecting plastic items for recycling. 

Que : What is the FIFTH sentence after rearrangement?​

  1. B
  2. C
  3. A
  4. E
  5. None of these

Solution:

To derive the fifth sentence of the correct arrangement, it is imperative to find out the first four sentences of the correct arrangement. From the above solution, we have been able to find out that the subject of the passage i.e. plastic waste management given by sentence C. Therefore, sentence C forms the first sentence. Taking the subject, i.e. plastic waste management further, the next question in order is the definition of plastic waste management. It is the use of discarded plastic materials without additional increase in plastic products. This issue has been taken up by sentence A. So sentence A forms the second sentence after rearrangement.

Taking the passage’s subject further we come to know how plastic waste management would reduce contamination of the environment and how recycling used plastic materials would not create any more plastic products. This is given in sentence D. So sentence D forms the third sentence after rearrangement.

Taking the idea of plastic waste management ahead, we find out that there are industries that take part in the management and recycling of plastic products. This has been given by sentence F which makes it the fourth sentence after rearrangement.

The next step in the passage is an example of how supermarkets encourage their customers to give unwanted plastics bags to them. This is taken up by sentence B making it the fifth sentence after rearrangement. At this point, we know that the first five sentences of the correct arrangement would be CADFB.

9. Rearrange the following six sentences/ group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A: The idea behind this type of waste management is to utilize those discarded materials to manufacture new plastic products without the need to actually generate additional plastic materials. 

B: For example, many supermarkets encourage customers to contribute unwanted plastic bags into a recycling container located near the front of the store. 

C: Plastic waste management is a collective term for various approaches and strategies used to recycle plastic materials that would otherwise be dumped into landfills, or water bodies. 

D: Doing so would help in the reduction of the contamination of the environment and would also lead to lower production of new plastic materials. 

E: The collected bags are then forwarded to recycling centres where the material is processed for use in the production of new products made from the recycled plastic. 

F: Many different types of industries participate in some type of plastic waste management process and some are specifically geared towards collecting plastic items for recycling. 

Que : What is the SIXTH sentence after rearrangement?​

  1. E
  2. B
  3. A
  4. C
  5. None of these

Solution:

This is the concluding part of the passage which mentions the way in which used plastic materials are recycled in order to make new materials. This has been given by sentence E.

Therefore, the entire rearrangement order is, CADFBE.

10. Rearrange the following six sentences/ group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A. The Ministry of Human Resource Development (MHRD) has attracted much attention in recent weeks for two reasons. First, it put out for public consultation the draft Higher Education Commission of India (HECI) Bill, which seeks to replace the University Grants Commission.

B. While a number of reports and data validate our concerns of plummeting standards in education, the response of the government can, at best, be called short-sighted.

C. It seeks to eliminate the no-detention policy and reintroduce testing for Classes V and VIII.

D. Thousands of concerns have been aired by academics, policymakers, and civil society on the HECI Bill, particularly because it is dubiously silent on concrete reasons to replace the UGC. 

E. Such misadventures in education are triggered by a long-standing concern that we need a thorough policy shift in our systems of education.

F. In response, it received 10,200 suggestions/comments from various stakeholders. Second, the Right to Education (Amendment) Bill, 2018, was passed by the Lok Sabha on July 18 and is now before the Rajya Sabha.

Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

  1. F
  2. D
  3. E
  4. B
  5. None of these

Solution:

F logically follows A as it highlights the response received in the context of the (HECI) Bill.

As it continues the idea stated in the first sentence, thus, it is the second sentence in the structure.

Thus, the sequence of the sentences after rearrangement is,

The Ministry of Human Resource Development (MHRD) has attracted much attention in recent weeks for two reasons. First, it put out for public consultation the draft Higher Education Commission of India (HECI) Bill, which seeks to replace the University Grants Commission. In response, it received 10,200 suggestions/comments from various stakeholders. Second, the Right to Education (Amendment) Bill, 2018, was passed by the Lok Sabha on July 18 and is now before the Rajya Sabha.

11. Rearrange the following six sentences/ group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A. The Ministry of Human Resource Development (MHRD) has attracted much attention in recent weeks for two reasons. First, it put out for public consultation the draft Higher Education Commission of India (HECI) Bill, which seeks to replace the University Grants Commission.

B. While a number of reports and data validate our concerns of plummeting standards in education, the response of the government can, at best, be called short-sighted.

C. It seeks to eliminate the no-detention policy and reintroduce testing for Classes V and VIII.

D. Thousands of concerns have been aired by academics, policymakers, and civil society on the HECI Bill, particularly because it is dubiously silent on concrete reasons to replace the UGC. 

E. Such misadventures in education are triggered by a long-standing concern that we need a thorough policy shift in our systems of education.

F. In response, it received 10,200 suggestions/comments from various stakeholders. Second, the Right to Education (Amendment) Bill, 2018, was passed by the Lok Sabha on July 18 and is now before the Rajya Sabha.

Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

  1. C
  2. E
  3. D
  4. B
  5. None of these

Solution:

C logically follows F, rather FC is a mandatory pair where F is used before C, in other words C logically follows F by highlighting the aim of the Right to Education (Amendment) Bill, 2018 which seeks to eliminate the no-detention policy and reintroduce testing for Classes V and VIII.

Thus, C is the most appropriate sentence to be arranged after F, i.e. the second sentence after rearrangement.

Thus, the sequence of the sentences after rearrangement is,

The Ministry of Human Resource Development (MHRD) has attracted much attention in recent weeks for two reasons. First, it put out for public consultation the draft Higher Education Commission of India (HECI) Bill, which seeks to replace the University Grants Commission. In response, it received 10,200 suggestions/comments from various stakeholders. Second, the Right to Education (Amendment) Bill, 2018, was passed by the Lok Sabha on July 18 and is now before the Rajya Sabha. It seeks to eliminate the no-detention policy and reintroduce testing for Classes V and VIII.

12. Rearrange the following six sentences/ group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A. The Ministry of Human Resource Development (MHRD) has attracted much attention in recent weeks for two reasons. First, it put out for public consultation the draft Higher Education Commission of India (HECI) Bill, which seeks to replace the University Grants Commission.

B. While a number of reports and data validate our concerns of plummeting standards in education, the response of the government can, at best, be called short-sighted.

C. It seeks to eliminate the no-detention policy and reintroduce testing for Classes V and VIII.

D. Thousands of concerns have been aired by academics, policymakers, and civil society on the HECI Bill, particularly because it is dubiously silent on concrete reasons to replace the UGC. 

E. Such misadventures in education are triggered by a long-standing concern that we need a thorough policy shift in our systems of education.

F. In response, it received 10,200 suggestions/comments from various stakeholders. Second, the Right to Education (Amendment) Bill, 2018, was passed by the Lok Sabha on July 18 and is now before the Rajya Sabha.

Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

  1. E
  2. B
  3. C
  4. D
  5. None of these

Solution:

E further follows the idea stated in C, i.e. the third sentence after rearrangement.

It highlights the ‘misadventures’ which has been used in reference with the ‘Right to Education (Amendment) Bill, 2018’ which aims to eliminate the no-detention policy and reintroduce testing for Classes V and VIII. ‘Misadventures’ is used to highlight the ‘no detention policy’ and it logically follows C in order to support the elimination of such misadventures or policies.

Thus, the sequence of the sentences after rearrangement is,

The Ministry of Human Resource Development (MHRD) has attracted much attention in recent weeks for two reasons. First, it put out for public consultation the draft Higher Education Commission of India (HECI) Bill, which seeks to replace the University Grants Commission. In response, it received 10,200 suggestions/comments from various stakeholders. Second, the Right to Education (Amendment) Bill, 2018, was passed by the Lok Sabha on July 18 and is now before the Rajya Sabha. It seeks to eliminate the no-detention policy and reintroduce testing for Classes V and VIII. Such misadventures in education are triggered by a long-standing concern that we need a thorough policy shift in our systems of education.

13. Rearrange the following six sentences/ group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A. The Ministry of Human Resource Development (MHRD) has attracted much attention in recent weeks for two reasons. First, it put out for public consultation the draft Higher Education Commission of India (HECI) Bill, which seeks to replace the University Grants Commission.

B. While a number of reports and data validate our concerns of plummeting standards in education, the response of the government can, at best, be called short-sighted.

C. It seeks to eliminate the no-detention policy and reintroduce testing for Classes V and VIII.

D. Thousands of concerns have been aired by academics, policymakers, and civil society on the HECI Bill, particularly because it is dubiously silent on concrete reasons to replace the UGC. 

E. Such misadventures in education are triggered by a long-standing concern that we need a thorough policy shift in our systems of education.

F. In response, it received 10,200 suggestions/comments from various stakeholders. Second, the Right to Education (Amendment) Bill, 2018, was passed by the Lok Sabha on July 18 and is now before the Rajya Sabha.

Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?

  1. B
  2. F
  3. E
  4. D
  5. None of these

Solution:

The sequence of the sentences after rearrangement is,

The Ministry of Human Resource Development (MHRD) has attracted much attention in recent weeks for two reasons. First, it put out for public consultation the draft Higher Education Commission of India (HECI) Bill, which seeks to replace the University Grants Commission. In response, it received 10,200 suggestions/comments from various stakeholders. Second, the Right to Education (Amendment) Bill, 2018, was passed by the Lok Sabha on July 18 and is now before the Rajya Sabha. It seeks to eliminate the no-detention policy and reintroduce testing for Classes V and VIII. Such misadventures in education are triggered by a long-standing concern that we need a thorough policy shift in our systems of education. While a number of reports and data validate our concerns of plummeting standards in education, the response of the government can, at best, be called short-sighted.

14. Rearrange the following six sentences/ group of sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A. The Ministry of Human Resource Development (MHRD) has attracted much attention in recent weeks for two reasons. First, it put out for public consultation the draft Higher Education Commission of India (HECI) Bill, which seeks to replace the University Grants Commission.

B. While a number of reports and data validate our concerns of plummeting standards in education, the response of the government can, at best, be called short-sighted.

C. It seeks to eliminate the no-detention policy and reintroduce testing for Classes V and VIII.

D. Thousands of concerns have been aired by academics, policymakers, and civil society on the HECI Bill, particularly because it is dubiously silent on concrete reasons to replace the UGC. 

E. Such misadventures in education are triggered by a long-standing concern that we need a thorough policy shift in our systems of education.

F. In response, it received 10,200 suggestions/comments from various stakeholders. Second, the Right to Education (Amendment) Bill, 2018, was passed by the Lok Sabha on July 18 and is now before the Rajya Sabha.

Which of the following should be the SIXTH sentence after rearrangement?

  1. D
  2. B
  3. E
  4. C
  5. None of these

Solution:

D is the concluding sentence which sums up the entire flow of ideas as stated in the previous lines and follows the lines before it and concludes the paragraph on the note that concerns are being raised regarding the HECI Bill because of the silence of it on concerns regarding the reasons for replacing the UGC.

Thus, the sequence of the sentences after rearrangement is,

The Ministry of Human Resource Development (MHRD) has attracted much attention in recent weeks for two reasons. First, it put out for public consultation the draft Higher Education Commission of India (HECI) Bill, which seeks to replace the University Grants Commission. In response, it received 10,200 suggestions/comments from various stakeholders. Second, the Right to Education (Amendment) Bill, 2018, was passed by the Lok Sabha on July 18 and is now before the Rajya Sabha. It seeks to eliminate the no-detention policy and reintroduce testing for Classes V and VIII. Such misadventures in education are triggered by a long-standing concern that we need a thorough policy shift in our systems of education. While a number of reports and data validate our concerns of plummeting standards in education, the response of the government can, at best, be called short-sighted. Thousands of concerns have been aired by academics, policymakers, and civil society on the HECI Bill, particularly because it is dubiously silent on concrete reasons to replace the UGC.

 

15. Directions: Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the question given below them.

(1) Expansion of retail banking especially has a lot of scope, since retail assets are just 22 per cent of the total banking assets.

(2) Where they do not find it viable to open branches they may open satellite offices in these areas.

(3) There is tremendous scope for the expansion of banking in India.

(4) Banks can also diversify beyond cities to semi-urban and rural areas.

(5) In these ways a transition from class banking to mass banking can take place.

(6) They can also collaborate with local stakeholders in order to extend microcredit services to 

those living there.

Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

  1. 4
  2. 5
  3. 3
  4. 2
  5. None of these

Solution:

Sentence 3 introduces the subject – expansion of banking in India. Sentence 1 follows as it talks about scope of expansion. Sentence 4 talks about extending scope of expansion beyond city limits. Thus, it follows 1. Next comes 2 as it talks about opening a satellite office in areas where it is not viable to open a branch. Satellite offices are generally opened in rural or remote areas. Hence, it will follow 4. Sentence 6 talks about another way to expand in rural areas. The word ‘also’ indicates that it will come after sentence 2. Lastly, sentence 5 concludes the paragraph. The key words are ‘in these ways’. Thus, the sequence is 314265.

16. Directions: Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the question given below them.

(1) Expansion of retail banking especially has a lot of scope, since retail assets are just 22 per cent of the total banking assets. (2) Where they do not find it viable to open branches they may open satellite offices in these areas. (3) There is tremendous scope for the expansion of banking in India. (4) Banks can also diversify beyond cities to semi-urban and rural areas. (5) In these ways a transition from class banking to mass banking can take place. (6) They can also collaborate with local stakeholders in order to extend microcredit services to those living there.Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

  1. 3
  2. 2
  3. 1
  4. 4
  5. None of these

Solution:

Sentence 3 introduces the subject – expansion of banking in India. Sentence 1 follows as it talks about scope of expansion. Sentence 4 talks about extending scope of expansion beyond city limits. Thus, it follows 1. Next comes 2 as it talks about opening a satellite office in areas where it is not viable to open a branch. Satellite offices are generally opened in rural or remote areas. Hence, it will follow 4. Sentence 6 talks about another way to expand in rural areas. The word ‘also’ indicates that it will come after sentence 2. Lastly, sentence 5 concludes the paragraph. The key words are ‘in these ways’. Thus, the sequence is 314265.

17. Directions: Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the question given below them.

(1) Expansion of retail banking especially has a lot of scope, since retail assets are just 22 per cent of the total banking assets.

(2) Where they do not find it viable to open branches they may open satellite offices in these areas.

(3) There is tremendous scope for the expansion of banking in India.

(4) Banks can also diversify beyond cities to semi-urban and rural areas.

(5) In these ways a transition from class banking to mass banking can take place.

(6) They can also collaborate with local stakeholders in order to extend microcredit services to those living there.Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?

  1. 6
  2. 5
  3. 4
  4. 3
  5. None of these

Solution:

Sentence 3 introduces the subject – expansion of banking in India. Sentence 1 follows as it talks about scope of expansion. Sentence 4 talks about extending scope of expansion beyond city limits. Thus, it follows 1. Next comes 2 as it talks about opening a satellite office in areas where it is not viable to open a branch. Satellite offices are generally opened in rural or remote areas. Hence, it will follow 4. Sentence 6 talks about another way to expand in rural areas. The word ‘also’ indicates that it will come after sentence 2. Lastly, sentence 5 concludes the paragraph. The key words are ‘in these ways’. Thus, the sequence is 314265.

 

18. Directions: Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the question given below them.

(1) Expansion of retail banking especially has a lot of scope, since retail assets are just 22 per cent of the total banking assets.

(2) Where they do not find it viable to open branches they may open satellite offices in these areas.

(3) There is tremendous scope for the expansion of banking in India.

(4) Banks can also diversify beyond cities to semi-urban and rural areas.

(5) In these ways a transition from class banking to mass banking can take place.

(6) They can also collaborate with local stakeholders in order to extend microcredit services to those living there.

Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. None of these

Solution:

Sentence 3 introduces the subject – expansion of banking in India. Sentence 1 follows as it talks about scope of expansion. Sentence 4 talks about extending scope of expansion beyond city limits. Thus, it follows 1. Next comes 2 as it talks about opening a satellite office in areas where it is not viable to open a branch. Satellite offices are generally opened in rural or remote areas. Hence, it will follow 4. Sentence 6 talks about another way to expand in rural areas. The word ‘also’ indicates that it will come after sentence 2. Lastly, sentence 5 concludes the paragraph. The key words are ‘in these ways’. Thus, the sequence is 314265.

19. Directions: Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the question given below them.

(1) Expansion of retail banking especially has a lot of scope, since retail assets are just 22 per cent of the total banking assets.

(2) Where they do not find it viable to open branches they may open satellite offices in these areas.

(3) There is tremendous scope for the expansion of banking in India.

(4) Banks can also diversify beyond cities to semi-urban and rural areas.

(5) In these ways a transition from class banking to mass banking can take place.

(6) They can also collaborate with local stakeholders in order to extend microcredit services to those living there.Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

  1. 1
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. None of these

Solution:

Sentence 3 introduces the subject – expansion of banking in India. Sentence 1 follows as it talks about scope of expansion. Sentence 4 talks about extending scope of expansion beyond city limits. Thus, it follows 1. Next comes 2 as it talks about opening a satellite office in areas where it is not viable to open a branch. Satellite offices are generally opened in rural or remote areas. Hence, it will follow 4. Sentence 6 talks about another way to expand in rural areas. The word ‘also’ indicates that it will come after sentence 2. Lastly, sentence 5 concludes the paragraph. The key words are ‘in these ways’. Thus, the sequence is 314265.

20. Rearrange the following six sentences/ group of sentences (A), (B), (C), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them. The sentence (D) is fixed for your convenience.

A. Agriculture likely began during the Neolithic era before roughly 9000 BCE when polished stone tools were developed and the last ice age ended.

B. Historians have several theories about why many societies switched from hunting and foraging to settled agriculture.

C. One of these theories is that a surplus in production led to a greater population.

D. Not everyone needed to be focused on food production, which led to the specialization of labour and complex societies.

E. Through techniques like irrigation, we were also able to make things grow where they might not have before.

F. Also, farmers used complex tools to cultivate and irrigate their fields and to build settlements.

Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

  1. F
  2. A
  3. C
  4. B
  5. None of these

Solution:

The correct sequence is ‘ECFDAB’.

The given paragraph talks about the evolution of agricultural clearance techniques since the Neolithic era.

The first sentence of the paragraph would be the statement E as it introduces us to the topic and background of the paragraph and gives us a brief idea that agriculture likely began during the Neolithic Era.

In this context, the second sentence of the paragraph will be the statement C as it talks about how societies switched from hunting and foraging to settled agriculture after the last ice age that ended, which is in reference with the previous statement.

The third sentence of the paragraph will the be the statement F as it refers to the theories from the previous statement about why many societies switched from hunting and foraging to settled agriculture and also gives a probable theory behind this step. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *